Visst kan troll kan temmes – om man først bare finner dem!

Opptil flere medlemmer av CKK deltok på Klatrefestivalen i Nissedal siste helgen i august.

For noen ble området og det flotte været for fristende til å bare dra direkte hjem på søndag.
Les beretningen om å finne en mytisk flertaulengder over Fyresvann og la deg inspirere!

 

 

Langt inne i Telemarks dype skoger og fjellverden ligger den enda dypere innsjøen Fyresvatn, som med sine 377 meter faktisk også er Norges 5. dypeste. Sammenliknet med Nisser, nabosjøen i øst med sine sandstrender og vennlige bredder, er Fyresvatn mer som en vestlandsfjord å regne. Kilometer etter kilometer stuper fjellsidene bratt ned i sjøen, noe som blant annet har gjort det nødvendig å legge riksvegen på en fjellhylle nesten 400 meter over østsiden vannet. Utsikten fra de mange rasteplassene på denne fjellhylla er formidabel, men for de fleste klatrere har det vært en godt bevart hemmelighet at nettopp en av disse rasteplassene også er utgangspunkt for en av områdets mest spektakulære fjellklatreturer: Der Widerspenstigen Zähmung.

Og som om ikke dette var nok, for det fåtall klatrere som har visst om beiset, har den enda bedre bevarte hemmeligheten vært fra hvilken rasteplass og nøyaktig hvor hen. Undertegnede er blant dem som tidligere har måttet reise fra stedet med uforrettet sak. Om dette skyldes manglende orienteringsevne eller generell sløvhet blant den klatrende delen av befolkningen, vites ikke. Det som i alle fall helt sikkert vites, er at med god støtte av to kvinners intuisjon (eller var det list) lyktes det en søndag sent i august 2018 å oppspore den riktige bjørka; den som leder tauet utfor kanten av hylla og videre til de ti rappellene ned til bredden av vannet. Så er det bare en vei tilbake – opp der man kom ifra – med mindre man foretrekker en lang svømmetur i Norges femte dypeste innsjø, med klatreracket som ballast!

La det være sagt med en gang, dette er en tur for dem som søker litt mer eventyr enn man får ved å følge køen opp Via Lara på Hægefjell. Saktens kreves en tanke mer selvtillit også; klatringen opp til norsk grad 6 er eneste returvei – med mindre man trives med langdistansesvømming i kaldt vann. For dem som likevel tar utfordringen og forsøker å temme dette trollet, er belønningen desto større. Mye mer er det ikke å si.

Topoen er hentet fra Gå Telemark av Götz Wiechmann (Alpinverlag 2006; ISBN 3-925997-06-7), og bildene taler for seg selv.
Og om du fortsatt ikke skjønner hva rutenavnet henviser til er stikkordet William Shakespeare!

Referent: Nils Rune Birkeland
(med de to gode kvinnelige hjelperne Ingunn Trosby og Birgit Vegusdal)

Sonnenplatten topo

Ingunn på Solsvaet

De fire grunnelementer: Vann, luft, klippe og …kvinne

Birgit over kanten av hylla