Voksenopplæring

Hei alle dere som klatrer ute!

Litt sent utpå utesesongen men fremdeles veldig relevant for en fin klatrehøst 🙂

Vi har fått flere henvendelser i vår og sommer om løse bolter ute på feltene våre. Som regel er årsaken til at ekspansjonsbolter med ring (eller andre ekspansjonsbolter med vanlig henger) kan snurres rundt at mutteren ikke er helt strammet til. Dette kan skyldes mekanisk påvirkning av mye topptauing på ankeret, eller at temperaturendringer pluss minus pluss minus etc. gjennom vinteren har påvirket metallet – eller en kombinasjon av begge deler. Alle som klatrer på sportruter ute bør derfor ha en 17 mm fastnøkkel i klatresekken, slik at man selv enkelt kan etterstramme bolter i slike tilfeller. Slike fastnøkler koster ikke mange kronene om man f.eks. tar seg en tur på Biltema. Det finnes ellers ikke noen sertifisering for å skru fast en mutter, dette er noe de fleste som har montert et IKEA-møbel bør være i stand til det. Husk selvfølgelig å ikke dra til så mye at gjengene skjærer seg, eller at man drar hele bolten ut over skiva.

Videre minner vi om at det skal ikke topptaues direkte i ringene da dette sliter på metallet og også bidrar til å riste muttere løse. Bruk egne karabiner i toppfestet når du topptauer og slit på ditt eget utstyr 🙂 Ringene er kun ment for nedfiring.

God uteklatrehøst!